Documentaire Cees Bijlstra in de maak

Documentaire Cees Bijlstra in de maak

De Friese film- en documentairemaker Pieter Verhoeff gaat op verzoek van JansenJager een documentaire maken over de Friese componist Cees Bijlstra uit Grou. In april 2014 is het exact tien jaar geleden dat Cees Bijlstra op 58-jarige leeftijd overleed aan een hartstilstand. Hij componeerde onder meer muziek voor theater, radio en tv, Omrop Fryslân, AVRO en diverse prijswinnende landelijke films van regisseur Pieter Verhoeff. 

Omrop Fryslân heeft toegezegd het cinematografisch eerbetoon uit te zenden. Ook zal de documentaire worden ingezonden voor vertoning op het Noordelijk Film Festival 2014 te Leeuwarden. Interakt en JansenJager zijn de producenten van de film. Via gerichte fundraising en crowdfunding op www.ceesbijlstra.nl en www.facebook.com/ceesbijlstra worden mensen opgeroepen om de film financieel mede mogelijk te maken.

Regisseur Pieter Verhoeff

“Zonder de muziek van Cees Bijlstra waren mijn films lang niet zo goed”, aldus regisseur Pieter Verhoeff. Bijlstra was de vaste componist van regisseur Pieter Verhoeff, onder andere bekend van de films ‘De Dream, Van geluk gesproken, De vuurtoren, De langste reis, Maten, Nynke en Alles komt ergens van’.  Pieter Verhoeff heeft op 6 november 2013 op het Noordelijk Filmfestival in Leeuwarden de ‘Mata d’Or’ prijs in ontvangst mogen nemen voor zijn gehele oeuvre. Hij kreeg deze prijs voor de manier waarop hij het culturele klimaat in Nederland, en Friesland in het bijzonder, heeft geïnspireerd. Pieter Verhoeff heeft naast deze Mata d’Or meerdere Gouden Kalveren en prijzen op zijn naam staan.

Waardering

De muziek die Cees Bijlstra maakte, oogstte zowel nationaal als internationaal waardering en meerdere onderscheidingen vielen hem ten deel. Cees Bijlstra won in 1986 met de muziek voor De Dream de prijs voor de beste filmmuziek op een festival in het Tsjechische Karlovy Vary en in 1995 voor De Vuurtoren kreeg hij een speciale nominatie voor de muziek op een filmfestival in Nice. De film Nynke (2001) kreeg diverse onderscheidingen in binnen- en buitenland. Tijdens de Nederlandse Filmdagen in 2002 was er op verzoek van Pieter Verhoeff een speciaal concert in de Stadsschouwburg in Utrecht, waar de filmmuziek van Bijlstra werd uitgevoerd door het Nederlands Promenade Orkest o.l.v. Jurre Haanstra.

WWW.CEESBIJLSTRA.NL

Utrecht – Componist Cees Bijlstra na afloop van het Filmconcert op het Nederlands Film Festival (Foto Marnix Schmidt)
____________________________________________
© Marnix Schmidt Fotografie – Castellumlaan 46, 3454 VC De Meern – tel. (030) 666.41.40 – fax. (030) 666.52.86 – mobiel: 06-22.48.06.85 – e-mail: msfoto@euronet.nl – publicatie zonder toestemming verboden – bij publicatie naamsvermelding verplicht