Film ‘Dwers en Tear’ in premiere op Noordelijk Filmfestival

Film ‘Dwers en Tear’ in premiere op Noordelijk Filmfestival

De film ‘Dwers en Tear’ (productie van JansenJager, beeldmakers en Interakt) gaat op 7 november 2014 in premiere op het Noordelijk Filmfestival te Leeuwarden!

Het Noordelijk Filmfestival heeft de documentaire ‘Dwers en Tear’ (‘Dwars en Teder’) geselecteerd om op 7 november in première te gaan in de stadsschouwburg De Harmonie te Leeuwarden. In het filmportret brengt regisseur Pieter Verhoeff een ode aan zijn in 2004 plotseling overleden Friese kunstvriend en (film)muziekcomponist en Tv- en radioprogrammamaker Cees Bijlstra. Voor filmregisseur Pieter Verhoeff schreef Bijlstra de muziek voor veel van zijn films waaronder  ‘De Dream’, ‘De langste reis’ en ‘Nynke’. Producenten van de film zijn JansenJager, beeldmakers en Interakt.  Op …..zal de film te zien zijn op Omrop Fryslân.

 In de film maken onder andere de volgende mensen hun opwachting die Cees Bijlstra van heel dichtbij hebben meegemaakt: Thom Mercuur [oprichter Museum Belvédère], Rients Gratama [cabaretier], Guido Wevers [artistiek directeur Tryater 1985-1989], Leny Dijkstra, [cabaretière], Geart de Vries [directeur Historisch Centrum Leeuwarden], Fenna Bijlstra-Visser [vrouw van Cees Bijlstra], Sytze Pruiksma [componist/muzikant] en Harry Zwerver [sound designer]. In de film is ook werk te beluisteren van de nationaal en internationaal gerenommeerde componist Paul M. van Brugge. Hij schreef ter nagedachtenis aan de Friese componist Cees Bijlstra (1946-2004) en zijn muziek een duet voor cello en marimba. De titel van het werk is Het Vermoeden’ en is onder andere geïnspireerd op Bijlstra’s schetsen van een onvoltooid werk voor de opening van museum Belvedère in 2004.

Crowdfunding

De financiering van de filmproductie is grotendeels tot stand gekomen via online crowdfunding op www.ceesbijlstra.nl  en het merendeel van de mensen die aan de film hebben meegewerkt en die Cees Bijlstra ook persoonlijk kenden, hebben afgezien van financiële vergoedingen.

Tien jaar

In april 2014 is het exact tien jaar geleden dat de Friese componist Cees Bijlstra op 58-jarige leeftijd overleed aan een hartstilstand. Hij componeerde onder meer muziek voor theater, radio en tv, Omrop Fryslân, AVRO en diverse prijswinnende landelijke films van regisseur Pieter Verhoeff.

Regisseur Pieter Verhoeff

Bijlstra was de vaste componist van regisseur Pieter Verhoeff, onder andere bekend van de films ‘De Dream, Van geluk gesproken, De vuurtoren, De langste reis, Maten, Nynke en Alles komt ergens van’.  Pieter Verhoeff heeft op 6 november 2013 op het Noordelijk Filmfestival in Leeuwarden de ‘Mata d’Or’ prijs in ontvangst mogen nemen voor zijn gehele oeuvre. Hij kreeg deze prijs voor de manier waarop hij het culturele klimaat in Nederland, en Friesland in het bijzonder, heeft geïnspireerd. Pieter Verhoeff heeft naast de Mata d’Or meerdere Gouden Kalveren en prijzen op zijn naam staan.

Waardering

De muziek die Cees Bijlstra maakte, oogstte zowel nationaal als internationaal waardering en meerdere onderscheidingen vielen hem ten deel. Cees Bijlstra won in 1986 met de muziek voor De Dream de prijs voor de beste filmmuziek op een festival in het Tsjechische Karlovy Vary en in 1995 voor De Vuurtoren kreeg hij een speciale nominatie voor de muziek op een filmfestival in Nice. De film Nynke (2001) kreeg diverse onderscheidingen in binnen- en buitenland. Tijdens de Nederlandse Filmdagen in 2002 was er op verzoek van Pieter Verhoeff een speciaal concert in de Stadsschouwburg in Utrecht, waar de filmmuziek van Bijlstra werd uitgevoerd door het Nederlands Promenade Orkest o.l.v. Jurre Haanstra.